مزایای سرمایه‌گذاری در استان کردستان

مرکز خدمات سرمایه‌گذاری استان کردستان
مزایای سرمایه‌گذاری در استان کردستان

از مزایای سرمایه‌گذاری در کردستان می‌‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. با برخورداری از موقعیت ویژه جغرافیایی و قرارگرفتن در مسیر جاده شمال – جنوب و امکان ارتباط بندر امام و خرمشهر در جنوب و مرز بازرگان و جلفا در شمال غرب کشور
  2. داشتن مرز مشترک 230 کیلومتری با کشور عراق و وجود سه بازارچه فعال مرزی جهت صادرات و واردات کالا و جمعیتی بالغ بر 4 میلیون نفر در شمال عراق
  3. موقعیت استراتژیک استان به لحاظ دسترسی سریع به بازارهای مجاور (عراق، سوریه، ترکیه، اردن)
  4. اعطای تسهیلات ریالی با 30 تا 50 درصد بخشودگی بهره بانکی
  5. اعطای تسهیلات ارزی با 3 درصد نرخ بهره از محل صندوق ذخیره ارزی
  6. تامین زمین، آب، برق، گاز و سایر خدمات زیر بنائی به صورت ارزان قیمت از محل ردیف بودجه توسعه و توازن منطقه ای
  7. معافیت مالیاتی ده ساله از زمان بهره برداری واحد تولیدی
  8. برخورداری از منابع طبیعی، اقلیم مستعد و خاک حاصلخیز کشاورزی
  9. جاری بودن رودخانه های دائمی و پرآب به میزان 7/14 میلیارد متر مکعب در حوزه های آبریز استان
  10. یکی از قطب های معدنی کشور به لحاظ برخورداری از ذخایر معدنی غنی و متنوع
  11. برخورداری از مواد اولیه برا توسعه صنایع تبدیلی
  12. وجود شهرک ها و نواحی صنعتی در نقاط مختلف استان با ارائه خدمات زیر بنایی (آب، برق، گاز و تلفن و … ) و دسترسی آسان به زمین سرمایه گذاری و واگذاری سهل عرصه های ملی جهت فعالیت های اقتصادی
  13. عبور شبکه انتقال گاز اتیلن از استان و ایجاد واحدهای مرتبط
  14. وجود بانک های تجاری با قابلیت انجام عملیات تجاری بین المللی و گشایش اعتبار
  15. وجود مؤسسات بیمه ای با قابت تنظیم و انتقال اسناد و اطلاعات تجاری در کوتاه ترین زمان در صادرات یا واردات کالا
  16. وجود تشکل های دولتی و خصوصی در حوزه خدمات بازرگانی و اقتصادی نظیر اتاق بازرگانی و صنایع و معادن – اتاق تعاون – خانه صنعت و معدن و تعاونی مرزنشینان
  17. وجود شرکت های حمل و نقل بین المللی جهت ترانزیت کالا و برخورداری از انبارهای مناسب
  18. شکل گیری و فذاهم بودن زمینه استفاده از بازار سرمایه استان و شبکه بازارهای محلی و فرا منطقه ای
  19. وجود خیل عظیم نیروی انسانی کارآمد، فعال و آموزش دیده با قیمت های بسیار رقابتی
  20. وجود ستاد تشویق و حمایت از سرمایه گذاری در استانداری
  21. توجه خاص مسئولان استان به امر سرمایه گذاری و تسهیل در روند اجرای طرح

توضیحات بیشتر:

آب و هوا:

بارندگی نسبتا زیاد، استان کردستان را به یکی از مناطق مولدآب مبدل کرده، مجموع آبهای روان سطحی استان 7/14 میلیارد مترمکعب می باشد که نشان دهنده بالابودن پتانسیل آب استان بوده و در صنایع آب برکاربرد بالایی دارد. هوای استان نیز با توجه به مطلوبیت بالای آن جهت استقرار صنایع مرتبط، بسیار مناسب می باشد.

کشاورزی:

شرایط اقلیمی آب و هوائی موجبات رشد کشاورزی در منطقه را فراهم نموده و این در حالی است که حدود 40 درصد وسعت استان به کشت زارعی و باغی اختصاص دارد با برنامه ریزی های انجام شده افزایش این مقدار تا حدود 55 درصد وسعت استان امکان پذیر است. استان با دارا بودن بالاترین میزان کاشت و برداشت گندم و توت فرنگی در ایران و زمینه مناسب کشت چغندر قند، دانه های روغنی، انگور، توتون و تنباکو، گردو و میوه های هسته دار و بدون هسته و وجود درختان خودروی بنه، شیرین بیان، گون و … هنوز نتوانسته نسبت به احداث صنایعی مرتبط با این محصولات ارزنده اقدام نماید.

سوخت و انرژی:

  1. گاز طبیعی: گاز رسانی به کلیه شهرستانهای استان انجام شده و هم اکنون استفاده از گاز طبیعی در بخش صنعت ضمن تاثیر بر کاهش هزینه های تولید موجب پاکسازی فضای صنعتی شده است . و بهره مندی ازاین فاکتور مشکل تامین سوخت واحدهای صنعتی مستقر در شهرک های صنعتی را مرتفع ساخته است.
  2. نفت: پروژه خط انتقال نفت از پالایشگاه، کرمانشاه به سنندج به اتمام رسیده است.
  3. برق: هم اکنون استان کردستان از سه محور همدان، کرمانشاه و آذربایجان غربی به شبکه سراسری اصلی برق رسانی کشور متصل است که می تواند با تجهیز و پشتیبانی لازم فرآیند توسعه صنعتی استان را به خوبی حمایت کند.

مراکز آموزشی و پژوهشی عالی:

از جمله امکانات و ابزارهای اساسی برای توسعه صنعتی و معدنی می توان به نیروی انسانی تحصیل کرده و متخصص اشاره نمود، وجود مراکز آموزشی و علمی و پژوهشی در استان می تواند تا حدی تأمین کننده منابع انسانی و مراکز مورد نیاز جهت انجام فعالیت های اجرایی، ارائه پژوهش ها و فعالیت های تحقیقاتی و … باشد، وجود مراکز آموزشی و پژوهشی عالی شامل دانشگاه کردستان، علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، مرکز مدیریت صنعتی و آموزشکده های فنی و حرفه ای در رشته های علوم پایه ( فیزیک، شیمی، ریاضی ) علوم انسانی ( حسابداری، مدیریت، زبان ) فنی مهندسی ( کامپیوتر، عمران، صنایع، کشاورزی و … ) می توانند بعنوان مراکز علمی و آموزشی و پژوهشی در سطح استان در راستای توسعه بخش صنعت و معدن مطرح باشند.

نیروی کار:

جمعیت استان در سال 1385 معادل 44/1 میلیون نفر بوده است ( 55 درصد شهری و 45 درصد روستایی ) که 7/42 درصد در گروه سنی کمتر از 15 سال و 1/53 درصد در گروه سنی 65-15 سال و 4 درصد بالاتر از 65 سال قرار دارند که در مقایسه با کل کشور جمعیتی جوان محسوب می گردد. فراوانی نیروی کار، فعال بودن و پایین بودن سطح دستمزد از مزایای قابل توجه نیروی کار استان می باشد.

شهرکهای صنعتی:

جهت استقرار صنایع، ضروری است که بسترها و امکانات لازم فراهم گردد. از بسترهای مهم استقرار صنایع، محل و زمین صنعتی مناسب می باشد، که در این راستا شرکت شهرکهای صنعتی با تأمین زمین، تغییر کاربری و تدارکات زیربنایی و اولیه توانسته است گامی در جهت تسهیل و تصویب امکان سرمایه گذاری صنعت گران را فراهم نماید. تسریع دربرنامه های راه اندازی شهرکهای صنعتی جدید و تکمیل شهرکهای صنعتی موجود شروع شده است . شرکت شهرکهای صنعتی آمادکی دارد زمین مناسب را با خدمات زیر بنایی، ( آب،برق، تلفن، گاز و.. ) در شهرکهای صنعتی به سرمایه گذاران صنعتی واگذار نماید .
از مزایای شهرکهای صنعتی در امر توسعه صنعت می توان به عدم کسب مجوز از ادارت و سازمانهای متعدد (محیط زیست، منابع طبیعی، کشاورزی،آب، برق، ثبت، راه و ترابری و .. ) عدم کسب پروانه ساختمانی و پایان کار از شهرداری – کاهش هزینه های سرمایه ای ( از جمله آبرسانی، برق رسانی، گاز رسانی و .. ) اشاره نمود . در حال حاضر تعداد 11 شهرک صنعتی با وسعت اراضی بیش از 840 هکتار موجود می باشند که شرکت شهرک های صنعتی کردستان درصدد افزایش تعداد و توسعه شهرک های صنعتی موجود می باشد.

صادرات و بازارچه های مرزی:

استان کردستان در حاشیه مرز مشترک 230 کیلومتری با کشور عراق قرار دارد، وجود سه بازارچه فعال مرزی در شهرهای مریوان، بانه و سقز امکان به صادرات و واردات کالا از طریق تجار، تولیدکنندگان، پیله وران تعاونی مرزنشینان به کشورهای آسیا و اروپا را فراهم نموده است . مضافا” اینکه پتانسیل بالای بازار صادراتی در شمال عراق با سه میلیون نفر جمعیت بعنوان یکی از مزیت های نسبی استان حائز اهمیت است.

منطقه ویژه اقتصادی:

با توجه به وجود مجوز رسمی از طرف مقامات ذیربط برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در استان امکان فراهم ساختن شرایط ویژه ای برای تولید کنندگان و صادرکنندگان در آینده متصور است.

شبکه ارتباطی:

شبکه ارتباطی راهها در داخل منطقه در مقایسه با گذشته بهبود یافته و تجهیز و توسعه این شبکه، سهولت رفت و آمد به استانهای همدان، آذربایجان شرقی و غربی، کرمانشاه و زنجان را فراهم آورده است . ایجاد این تسهیلات جابجایی مواد اولیه و محصولات تولیدی، تمایل سرمایه گذاران بخش خصوصی را نسبت به سرمایه گذاری صنعتی و معدنی در منطقه را افزایش داده است.

موقعیت جغرافیایی استان:

موقعیت جغرافیایی مناسب، از لحاظ دسترسی به مواد اولیه و بازار مصرف و … می توان نقطه عطفی جهت توسعه استان باشد. واقع شدن استان در مسیر ترانزیت شمال غرب به جنوب غرب و همچنین هم مرز بودن با کشور عراق می تواند پتانسیل مناسبی جهت دستیابی به بازار مصرف و صادرات محصولات تولیدی استان باشد.

امنیت سرمایه گذاری:

استان کردستان به لحاظ دارا بودن مردمی مهربان، خونگرم و شجاع و همچنین اعمال سیاست ها و حمایت های دولت جمهوری اسلامی ایران در راستای توسعه مناطق محروم، یکی از استان های امن کشور محسوب می گردد و این شاخص می تواند بعنوان مهم ترین مزیت سرمایه گذاری در بخش صنعت و معدن استان مطرح باشد.